întrebări frecvente

1. Cumfuncționează un sistem de panouri solare?

Un foarte scurt rezumat al procesului:

Lumina soarelui ajunge la panourile solare.
Celulele solare produc curent continuu din radiațiile electromagnetice pe care le primesc.
Curentul continuu este transformat în curent alternativ de către un invertor.
Energia produsă și convertită este utilizată de dispozitivele din locuința dumneavoastră, iar restul este încărcat în rețeaua furnizorului dumneavoastră de energie electrică.

Așadar, este clar că existența panourilor solare și faptul că soarele strălucește nu sunt în sine suficiente pentru a valorifica energia solară.

Panourile solare produc curent continuu din radiația electromagnetică a soarelui, dar majoritatea aparatelor electronice de uz casnic funcționează cu curent alternativ.

De aceea, una dintre cele mai importante și esențiale părți ale oricărui sistem solar este invertorul, care transformă curentul continuu produs de panourile solare în curentul alternativ de care avem nevoie.

Cu toate acestea, invertorul nu numai că ajută sistemul solar să funcționeze, ci are și o funcție de protecție: în cazul unei pene de curent, acesta oprește întregul sistem, astfel încât să fim absolut siguri că nu se va produce nicio pagubă.

Sistemele solare conectate la rețea necesită instalarea unui așa-numit contor ad-ves, care este conectat la serviciul public respectiv.

2. Cum se instalează sistemul de panouri solare?

Primul pas, bineînțeles, este atunci când un client ne abordează cu cerința unui sistem solar; cel mai simplu mod de a face acest lucru este să completeze formularul de cerere de ofertă de pe site-ul nostru, după care ne vom contacta potențialii clienți.

În timpul rechemării, se face o programare pentru un studiu la fața locului, care este următorul pas în acest proces.

Inspecția la fața locului este un pas esențial pentru instalarea sistemului solar, deoarece îi permite partenerului nostru să verifice dacă orientarea casei și panta acoperișului sunt corecte și dacă structura acoperișului este suficient de puternică pentru a susține fără probleme panourile solare.

Dacă se constată că totul este în regulă, urmează calculul propriu-zis al prețului, unde se calculează costul exact al sistemului solar pe baza nevoilor și a datelor exacte.
Dacă clientul este mulțumit de suma calculată și o acceptă, atunci urmează sarcinile administrative – o etapă de neocolit, deoarece trebuie finalizat procesul de autorizare.

Dacă și acesta are succes, atunci, la o oră prestabilită, partenerul nostru antreprenor se va deplasa la fața locului pentru a instala panourile solare pe acoperiș.

 

3. Ce se întâmplă atunci când soarele nu strălucește?

Mulți oameni se pot întreba ce se întâmplă atunci când soarele nu strălucește?

Este bine cunoscut faptul că panourile solare utilizează energia solară pentru a genera electricitate și, prin urmare, logica spune că, dacă nu este soare, nu există electricitate.

Dar sistemele solare sunt puțin mai complicate decât atât și sunt, desigur, proiectate și construite pentru a se asigura că absența soarelui nu reprezintă o problemă.

Dacă nu este suficient soare, nu trebuie să vă faceți griji datorită modului în care funcționează sistemele solare, deoarece energia electrică primită de la furnizor poate fi utilizată, astfel încât nu există riscul ca o familie să rămână fără electricitate într-o zi cu cerul acoperit.

4. Cât de mare este sistemul solar de care am nevoie?

Aceasta este, de asemenea, o întrebare frecventă, dar perfect legitimă, deoarece nu există două sisteme solare identice, fie și numai pentru că există aspecte care trebuie luate în considerare în toate cazurile, fără excepție:

consumul anual de energie electrică al familiei și/sau al gospodăriei,
nevoile individuale ale clientului,
și posibilitățile oferite de proprietate.

Acestea sunt cele câteva aspecte de care ținem cont de obicei, deoarece sistemele de panouri solare sunt concepute pentru a produce exact atât sau cel mult puțin puțin mai mult decât este necesar.

Așadar, dimensiunea sistemului solar nu este determinată de client și nici măcar de noi, ci de nevoile și posibilitățile acestuia, pe de o parte, și de cantitatea de energie electrică consumată, pe de altă parte.

Prin dimensiunea sistemului solar la care se face referire în întrebare, nu ne referim la dimensiunea panourilor solare în special, deoarece acestea sunt aproximativ de aceeași dimensiune.

Dimensiunea sistemului poate fi interpretată și în funcție de numărul de panouri solare, dar acest lucru poate depinde și de puterea necesară și preconizată.

În orice caz, este absolut sigur că dimensiunea sistemului solar nu ar trebui să dea bătăi de cap proprietarului, deoarece antreprenorii noștri planifică totul cu atenție și știu exact de ce trebuie să țină cont în timpul proiectării.

 

5. Cât costă un sistem solar?

Din păcate, nu este posibil să se dea un răspuns complet concret și precis la această întrebare, deoarece fiecare sistem solar este instalat pe baza unei oferte individuale.

Acest lucru se datorează faptului că nu există două proprietăți care au aceleași nevoi energetice, așa cum nu există două gospodării identice.

Dar ceea ce se poate spune în general despre costul sistemelor solare fotovoltaice este că, indiferent de mărimea sistemului, acesta reprezintă o cheltuială majoră unică.

Pentru a fi puțin mai precis, ar trebui să vă așteptați să plătiți peste un milion de forinți, ceea ce reprezintă o sumă mare de bani, dar, din fericire, există opțiuni care pot ușura puțin lucrurile.

Bineînțeles, nu trebuie să uităm că trebuie să plătești și pentru calitate.

În schimb, însă, vi se garantează o eficiență bună și o durată de viață mai lungă, ceea ce pe termen lung – în ceea ce privește randamentul investiției – face o mare diferență.

În prețul unui sistem solar este inclus și invertorul, fără de care nu ați avea acces la curent alternativ; acesta este inima și sufletul sistemului.

Desigur, prețul include și montajul panourilor solare, deoarece acestea nu sunt fixate direct pe acoperiș, precum și puterea nominală a sistemului solar, care, așa cum am menționat, depinde de consumul anual de electricitate al proprietății.

6. În cât timp se amortizează un sistem solar?

Este, de asemenea, o întrebare foarte importantă, având în vedere că unul dintre principalele motive pentru a se angaja într-un sistem solar fotovoltaic este potențialul de economisire, așa că este normal ca mulți oameni să fie curioși să afle răspunsul.

Perioada de recuperare a investiției este, în termeni generali, de aproximativ 8-10 ani.

Acest lucru se întâmplă după cum urmează:

plătiți pentru panourile solare care sunt instalate pe acoperișul dumneavoastră, ceea ce înseamnă că
că nu trebuie să plătiți o factură de electricitate, sau doar una foarte mică, deoarece sistemul dvs.
Sistemul dumneavoastră va genera suficientă energie electrică pentru a vă alimenta întreaga gospodărie – deși depinde de tipul de sistem pe care îl alegeți.

Pe scurt, aceasta este metoda de recuperare a investiției pentru sistemele solare fotovoltaice: nu trebuie să plătiți furnizorului, sau plătiți mult mai puțin, astfel încât banii rămân în buzunarul dumneavoastră.

Acesta este motivul pentru care spunem că un sistem solar este o investiție pe termen lung.

Dar ceea ce vine după aceea este o perioadă de economii reale, pure.

Din toate acestea reiese clar că este foarte important ca instalarea unui sistem solar să fie realizată în mod profesionist și corect de către profesioniștii potriviți, deoarece aceasta este una dintre cheile pentru rentabilitatea investiției.

Cât durează realizarea unui sistem de panouri solare?

La întrebarea „Cum se instalează un sistem solar”, am explicat pașii care trebuie urmați pentru a instala un sistem solar complet funcțional, cu toate autorizațiile necesare.

Dar merită, de asemenea, să trecem în revistă procesul, analizând cât durează instalarea unui astfel de sistem.

Una dintre cele mai scurte etape este la câteva zile după ce ați solicitat o ofertă: de îndată ce primim oferta, instalatorul nostru va încerca să vă sune cât mai curând posibil pentru a discuta despre cerințele dumneavoastră, pentru a răspunde la orice întrebări pe care le aveți și pentru a discuta despre suma de bani pe care ați primit-o în calculul preliminar al prețului.
Dacă totul este satisfăcător, el poate veni la dvs. la o oră prestabilită pentru o inspecție la fața locului (care ar trebui să dureze cel mult câteva ore), deoarece profesioniștii vor trebui să verifice totul cu exactitate; după aceea, vă vor putea oferi o ofertă finală.
Din păcate, aprobările durează mai mult, așa că s-ar putea să trebuiască să așteptați o lună sau mai mult până în ziua în care vor putea instala panourile solare pentru dumneavoastră.
Apoi, există și un proces de autorizare cu furnizorul de energie electrică pentru ca sistemul solar să fie instalat și gata de utilizare: acest proces va dura aproximativ 1-2 săptămâni.

Deși nu este o chestiune de câteva zile în timp, merită să așteptați.

8. Cât de lungă este durata de viață a unui sistem solar?

Așa cum am mai spus de multe ori, sistemele solare sunt o investiție pe termen lung, ceea ce înseamnă că nu sunt doar pentru unul sau doi ani.

Dar, ca în cazul tuturor lucrurilor, calitatea are un impact semnificativ asupra durabilității și duratei de viață.

Așadar, este important să acordăm atenție calității, ceea ce noi facem.

Un panou solar de bună calitate, de exemplu, ar trebui să asigure zeci de ani de funcționare stabilă și fiabilă: majoritatea producătorilor de renume oferă o garanție de performanță pentru panourile lor solare care durează ani sau chiar zeci de ani.

Dar durata de viață a unui sistem solar depinde nu numai de calitatea panourilor, ci și de invertor, care convertește curentul continuu în curent alternativ, deci este inutil dacă invertorul este de proastă calitate.

Dar partenerii noștri țin cont de acest lucru și nu folosesc orice dispozitiv, ci doar invertoare de înaltă calitate.

În concluzie, durata de viață a oricărui sistem solar este influențată în mod semnificativ de calitatea bateriilor și a dispozitivelor asociate acestora; dacă acestea sunt la locul lor, vă puteți aștepta la zeci de ani de funcționare perfectă.

 

9. Care este diferența dintre un panou solar și un colector solar?

Deși site-ul nostru se referă în principal la panourile solare, am considerat că este important să clarificăm acest aspect.

Există multe concepții greșite cu privire la care este exact diferența dintre un panou solar și un colector solar, dacă este cazul.

Mulți oameni cred că sunt în esență același lucru, dar că unul este mai scump decât celălalt.

Dar nu este așa: în afară de faptul că ambele utilizează energie regenerabilă, sau energie solară, și că arată similar de la distanță, nu există practic nicio altă asemănare.

Panourile solare produc curent continuu, în timp ce colectorii solari produc energie termică care poate fi folosită pentru a încălzi apa.

În primul rând, încălzirea este cea care poate fi înlocuită de colectoarele solare, ceea ce este posibil dacă nu aveți un sistem de încălzire electric.

În schimb, sistemele solare pot alimenta o întreagă gospodărie cu energie electrică, ceea ce înseamnă că și încălzirea poate fi alimentată de acestea, dacă aveți panourile electrice de încălzire potrivite.

Confuzia și concepțiile greșite frecvente sunt alimentate de asemănarea denumirilor, dar, după cum se poate observa din cele de mai sus, există diferențe operaționale semnificative între cele două și nu servesc aceluiași scop.